5 МСТУ. Захист України. Урок 26. Дата: 31.03.2022.

 

Розподіл часу і повсякденний порядок. Розпорядок дня та його значення для виконання основних заходів повсякденної діяльності навчання й побуту особового складу підрозділів.

Розпорядок дня має передбачити час:

·         для проведення ранкової фізичної зарядки, ранкового огляду, ранкового і вечірнього туалету, навчальних занять і підготовки до них;

·         переодягання (у робочий одяг), чищення одягу і взуття;

·         миття рук перед їжею; харчування;

·         догляду за озброєнням і військовою технікою;

·         гуманітарної, культурно-освітньої та спортивно-масової роботи;

·         слухання радіо і перегляду телепередач;

·         для прийому хворих у медичному пункті;

·         приймання військовослужбовців командуванням з особистих питань;

·         для власних потреб військовослужбовців, вечірньої прогулянки, перевірки і восьмигодинного сну.

Сніданок, обід і вечеря. Приготування їжі має бути завершено до терміну, встановленого розпорядком дня.

У визначений час черговий частини дає дозвіл на видачу їжі. Солдати і сержанти приходять до їдальні строєм, під командою старшини роти або одного із заступників командирів взводів. Заборонено їсти в головному уборі, спеціальному (робочому) одязі.

Для військовослужбовців, які потребують дієтичного харчування, їжу готують окремо.

Проміжок між споживанням їжі не повинен перевищувати семи годин. Після обіду 30 хвилин не проводяться заняття і не виконуються роботи.

Перед днями відпочинку дозволяється закінчувати вистави, кіносеанси та інші заходи на годину пізніше.

Вихідні, святкові та неробочі дні є днями відпочинку для всього особового складу, крім військовослужбовців, залучених до виконання службових обов'язків. У ці дні підйом здійснюється на годину пізніше, ранкова фізична зарядка не проводиться, час використовується для проведення гуманітарної, культурної, освітньої роботи, спортивних заходів та ігор, написання листів тощо.

Підйом, ранковий огляд і перевірка. За 10 хвилин до сигналу "Підйом" черговий роти будить заступників командирів взводів, які керують своїми підлеглими після сигналу "Підйом" та проводять ранкову фізичну зарядку. Після цього здійснюється прибирання приміщення і території, заправка постелі, ранковий туалет та ранковий огляд.

За командою чергового "Рота, для ранкового огляду - СТАВАЙ!" заступники командирів взводів (командири відділень) вишиковують свої підрозділи у визначеному місці і за командою старшини роти проводять ранковий огляд: перевіряють наявність особового складу, зовнішній вигляд, дотримання правил особистої гігієни, наказують усунути виявлені недоліки і перевіряють виконання цих розпоряджень.

Після вечірньої прогулянки за командою чергового роти "Рота, на вечірню перевірку - СТАВАЙ!" заступники командирів взводів шикують свої підрозділи на перевірку. Старшина роти розпочинає вечірню перевірку особового складу за іменним списком. Почувши своє прізвище, солдат відповідає: "Я". За відсутніх відповідає командир відділення. Після перевірки у встановлений час подається сигнал "Відбій".

Навчальні заняття. Навчальні заняття - це основа бойової підготовки і головний зміст повсякденної діяльності військовослужбовців у мирний час. На заняттях та навчаннях має бути весь особовий склад підрозділу (військової частини). Від занять звільняються тільки особи, які перебувають у добовому наряді або на стаціонарному лікуванні у лазареті. Заняття починають і закінчують за сигналом у час, визначений розпорядком дня. Перед виходом на заняття командири перевіряють, чи наявні усі підлеглі, чи дотримується ними форма одягу, чи правильно припасоване спорядження і чи розряджена зброя.

Після закінчення занять перевіряється розрядження зброї, наявність і комплектність усього озброєння, бойової та іншої техніки, навчально-тренувальних засобів, а також наявність стрілецької зброї та боєприпасів.

Звільнення з розташування військової частини. Військовослужбовець строкової служби, який не має дисциплінарного стягнення "позбавлення чергового звільнення", користується правом звільнення з розташування військової частини. Звільнення проводять за чергою. За дозволом на звільнення військовослужбовець звертається до свого безпосереднього командира (начальника). Наприклад: "Товаришу (пане) сержант. Прошу дозволити мені звільнення до 20-ї години".

У визначений час черговий роти вишиковує звільнених за списком і доповідає старшині роти. Старшина роти перевіряє наявність тих, кого звільняють, їхній зовнішній вигляд, інструктує і вручає їм записку про звільнення. Після повернення із звільнення військовослужбовці з'являються до чергового. роти й доповідають про повернення, здають йому записку про звільнення, після чого доповідають своєму безпосередньому командирові (начальнику). Наприклад: "Товаришу (пане) сержант. Рядовий Тимченко зі звільнення прибув, зауважень не мав (або мав, яке, від кого)".



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

94 трактор. Захист України. Урок 29. Дата: 29.01.2021.

97 трактор. Захист України. Урок 3. Дата: 19.09.2022.