94 електр. Фізична культура. Урок 113. Дата: 22.06.2022.

    Кидання м’яча по воротах стоячи на місці та у русі. Гра воротаря.


Розглянемо різновиди кидків: 

. Кидок м´яча зігнутою рукою зверху в опорному положенні.

 Цей кидок - один із найпоширеніших у гандболі. Здебільшого виконують з середніх або дальніх дистанцій із закритих позицій. До такого прийому вдаються і при 7-ми метровому штрафному кидку. Техніка виконання цього кидка подібна до передачі м'яча зігнутою рукою зверху, однак на відміну від останнього вимагає максимальних зусиль.

 1.1 Кидок м'яча зігнутою рукою зверху в русі на ворота.

 Замах перед кидком м'яча гравець починає під крок правою ногою і завершує виставленням лівої ноги вперед. З положення готовності до кидка гандболіст створює реакцію опору на носок лівої ноги й швидко виносить тулуб і руку з м'ячем в бік воріт.

 1.2 Кидок зігнутою рукою зверху в стрибку.

 Це найпоширеніший вид кидка у сучасному гандболі. Гравець просувається вздовж площі воротаря по діагоналі зліва праворуч (ворота ліворуч від нього), оволодівши м'ячем після ведення чи передачі партнера, він ставить ліву штовхальну ногу носком у бік польоту м'яча й робить стрибок угору, праву - швидко згинає у колінному суглобі й виносить уперед- угору, а рукою робить замах, як описано вище. Піл час стрибка ліву руку згинають у ліктьовому суглобі й виносять уперед - угору на рівні грудей, тулуб зберігає вертикальне положення. Коли гравець досягає найвищої точки стрибка, він швидко посилає руку з м'ячем у бік воріт, а правою ногою робить рух назад, випростуючи її в колінному суглобі. Після кидка гравець приземляється спочатку на штовхальну ногу, а потім на махову.

 1.3 Кидок м'яча зігнутою рукою збоку в опорному положенні.

Цей кидок дуже ефективний у грі і вимагає від гравця спеціальної підготовки. Здебільшого його використовують зблизька, під рукою захисника, тому воротареві важко простежити за початковою фазою кидка. Техніка цього кидка подібна до передачі м'яча зігнутою рукою збоку, але вимагає максимального докладання сили.

 1.4 Кидок м'яча зігнутою рукою збоку в стрибку. 

 Виконується так само, як кидок зігнутою рукою зверху в безопорному положенні, зберігаючи біомеханічні особливості структури руху під час кидка зігнутою рукою. 

1.5 Кидки м'яча у ворота в падінні.

У сучасному гандболі цей вид кидків застосовують часто. В основному цим прийомом користуються гравці першої лінії. Гравець стоїть спиною до воріт, ноги на ширині плечей і трохи зігнуті в колінних суглобах. Діставши м'яч, нападаючий має створити сприятливу позицію для кидка: робить крок ліворуч або праворуч, повертається обличчям до воріт і глибоко згинає ноги. З такого положення він відштовхується ногами, посилає тулуб уперед і робить замах і кидок у ворота. Вільна рука при цьому спущена і готова амортизувати падіння. Відпустивши м'яч, нападаючий спирається також і на руку, якою робив кидок. Під час кидка в падінні із зовнішньої позиції тулуб нахиляють ліворуч (якщо кидають правою рукою) і виконують кидок м'яча у ворота зігнутою рукою зверху.

 ВИКОНАТИ НАСТУПНІ ВПРАВИ:

 Ходьба на носках, на п'ятках, перекатом, спортивна ходьба;

 Біг приставним кроком, схрещений, спиною вперед, з високим підніманням колін, з закиданням гомілки;

 Загальнорозвивальні вправи на місці кругові оберти ( зап’ястки, лікті, плечі ); ривки руками; нахили в сторони; нахили вперед – назад; «млин»; махи ногами; присідання – вистрибування; вправи «на гомілкостоп».

 Завдання 1 1. Вдосконалення техніки виконання передач - Передача м'яча (в парах або використовуючи стіну) на місці: * без відскоків, стоячи на місці; * з відскоком від підлоги; * від грудей; * збоку; * знизу; * згори; * від плеча. - Передача м'яча в парах в русі (за наявності партнера): * без відскоку приставним кроком; * з відскоком звичайним кроком;

 Завдання 2 Вдосконалення техніки ведення м’яча * на місці; * в русі; * різна швидкість, висота відскоку; * без зорового контролю; * спиною вперед; * по колу; Завдання 3. Вдосконалення техніки виконання кидків. Кидки  м'яча з положення сидячи. Кидки м'яча з положення стоячи на колінах з наступним падінням уперед. Кидки м'яча у ворота з вихідного положення, глибокий присід з наступним падінням уперед на руки.

 ДИВИСЬ ВІДЕО   (кидки та ведення) ТУТ  ТУТ

Гра воротаря  ТУТ

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

94 трактор. Захист України. Урок 29. Дата: 29.01.2021.

97 трактор. Захист України. Урок 3. Дата: 19.09.2022.